Den stridbara Ingrid Segerstedt Wiberg

Hon kallades för ”motvalls käring” och ”tuffast i stan”, och hyllades och prisades för sitt mod och sin integritet. Ingrid Segerstedt Wiberg var verkligen inte rädd för att utmana, även om det ofta innebar stora rubriker och löpsedlar. Nu ger bokförlaget Atlas ut en stor biografi om Ingrid, av journalisten och författaren Christian Catomeris. 

Ingrid Segerstedt Wiberg var en stridbar person som under sitt liv mötte både motstånd och motgångar, såväl i yrkeslivet som i privatlivet. Vad de flesta minns är dock hennes envisa engagemang för flyktingar och mot nazism. Bakom uppmärksamheten låg ett livslångt engagemang för fred och mänskliga rättigheter, och en unik personlighet.

– Ingrid Segerstedt Wiberg var en stark personlighet som blev viktig genom sina ställningstaganden under en tid som var jobbig för sådana som mig, det vill säga barn till mörkhåriga invandrare, säger författaren Christian Catomeris om varför han valt att skriva denna biografi, och fortsätter: 

– När liberalismens kris diskuteras i dag är det intressant att se hur en vänsterliberal som Ingrid – trots motstånd i borgerliga kretsar – lyckades etablera sig i den politiska offentligheten och bli oerhört populär i sitt eget parti, trots kritik mot det och avhopp från det. Sådana starka personligheter är det sällsynt – kanske rentav omöjligt – att möta idag, och hennes framgångar och frejdiga aktivism när hon var 70-80 år är nog unika i slag.

I den djupgående biografin Ingrid Segerstedt Wiberg – Den stridbara, som sträcker sig över närmare hundra år, följer vi henne från blyg ung kvinna uppvuxen i Göteborg och i skuggan av den berömde fadern (antinazisten och chefredaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning Torgny Segerstedt) till hennes förvandling till orädd ledarskribent – den första kvinnliga i Sverige – och liberal riksdagspolitiker.

– Genom Ingrid Segerstedt Wiberg och hennes långa liv speglas ett stycke svensk kvinnohistoria som har sina rötter i rösträtts- och fredsrörelsen. Det har varit oerhört intressant att följa hur de nätverk som byggdes upp i början av 1900-talet, och som Ingrid blev del av, långsamt lyckas flytta fram sina positioner i en mansdominerad värld. Motståndet var länge kompakt och det är inte svårt att känna respekt för det mod och den integritet Ingrid visade i en värld där sådana som hon var i minoritet, säger författaren Christian Catomeris. 

Boken finns i bokhandeln från den 15 september 2023.

Kategorier:
Aktuellt