De användbara lovordas

Mattias Hagbergs nya bok »De användbara« är en gotisk skräckroman, men också en berättelse om de totalitära tankeströmningar som präglade Europa – även Sverige – under åren före andra världskriget. Nu hyllas boken av kritiker.

Beställ boken

[buy product_id=”3250″]

Pressröster

”»De användbara« är en geistkramande roman som skickligt balanserar mellan det onaturliga och det övernaturliga; mellan historiskt förankrad skräckskildring och poetisk sådan.” Dagens Nyheter »

”Det klara, distinkta språket, liksom frammejslat och förädlat, förmår ofta på en och samma gång att vara vackert och grymt, gastkramande i sin skildring av sinnestillstånd och ändå manande till djupare eftertanke. Med »De användbara« – och sin förra bok »Rekviem för en vanskapt« – har Mattias Hagberg på ett självklart och övertygande sätt intagit en plats som en av landets verkligt intressanta och angelägna författare.” Helsingborgs Dagblad »

”»De användbara« är en suggestiv, tillfredsställande roman som skickligt låter det politiska innehållet slingra sig kring spänningsnerven. Det är en roman som är svår att skaka av sig efter läsningen.” Arbetarbladet »

”Jag hoppas att Hagberg inte låter sitt bokprojekt förbli trilogi, utan skriver ännu fler band. Att han fortsätter utvinna små, mänskliga berättelser ur idéhistoriens stora och omänskliga.” Sveriges Radio »

”I sin nya roman »De användbara« bygger Mattias Hagberg upp en skräckberättelse som håller läsaren i sitt grepp från första till sista sidan.” ETC Göteborg »

”»De användbara« är skriven med en mer realistisk ansats om än uppblandat med en del gotiska inslag av naturligt och mänskligt mörker.” Litteraturmagazinet »

”Jag gillar verkligen Hagbergs sätt att använda folkhemmets källarvåningar som intrigmaterial till en gotisk tablå. Det är genialt. Steriliseringarna, makarna Myrdal, tyskvänligheten – allt finns med.” Sydsvenskan »

”Mattias Hagbergs nyutkomna roman, som utspelar sig 1938, frammanar lika stort obehag i mig som det nyspråkliga ordet anställningsbar. Blottar en instrumentell människosyn. Då som nu.” Piteå-Tidningen »

”Boken är läsvärd för ordens flöde över sidorna, för fasan och för insikten om många människor har svåra tankar som ibland riskerar att skada andra mycket svårt.” Blogg | Anette Grinde »

”Hans starka och närgångna skildring av hur dåtidens totalitära tankeströmningar amputerade och avslutade människors liv aktualiserar på ett skräckinjagande sätt vår egen tids främlingshat och svaghetsförakt.” Svenska Dagbladet »

Kategorier: