Collins

Den amerikanske basketstjärnan Jason Collins är på allas läppar just nu. Varför bär han nummer 98 på sin lagtröja? Svaret finns i Atlas kritikerrosade No tears for queers. Nu rear vi ut boken.

”Jag är en 34-årig NBA-center. Jag är svart. Och jag är homosexuell.”

Så inleder basketstjärnan Jason Collins sitt brev i sporttidningen Sports Illustrated. Med sina öppenhet bryter Jason Collins barriärer inom amerikansk proffsidrott. Jason Collins är den första öppet homosexuella spelaren i en stor proffsliga i USA.

Collins bär nummer 98 på sin lagtröja som en hyllning till den 21-åriga studenten Matthew Shepard som torterades och mördades i Laramie, Wyoming 1998. Mordet på Shepard väckte en intensiv uppmärksamhet i USA om hatbrott mot homosexuella. Collins har beskrivit numret på sin tröja som “ett tillkännagivande till mig själv, min familj och mina vänner”.

Det otänkbara som hände Matthew Shepard är en av många berättelser som handlar om män och hatbrott. I Johan Hiltons kritikerrosade debutbok, reportageboken No tears for queers, vävs tre olika hatbrott mot homosexuella ihop till en stark berättelse om män och det våld män anser sig ha rätt att bruka för att markera gränsen mellan man och bög. Matthew i Laramie, Wyoming, Johan i Katrineholm och Josef i Göteborg mördas för att de raggar på fel killar.

Beställ No tears for queers så här

[buy product_id=”2127″] Porto tillkommer med 29 kronor.

Läs No tears for queers som e-bok

Pressröster om boken

”Hilton river obarmhärtigt revor i melodifestivalsrefängerna som vindlar i vårvindarna, som får oss att tro att det är trallvänligt att vara homosexuell.” (Aftonbladet)

”– en stark bok om svaga människor, en bok om hatbrott som inte andas hat. Suggestivt men sakligt. Jag är så glad att han har skrivit den och så förbannat ledsen att han alls hade anledning att göra det.” (Aftonbladet)

”Johan Hiltons bok om hatbrott är en oerhört genomarbetad och nästan outhärdlig redogörelse för mekanismerna bakom våldet mot homosexuella.” (Journalisten)

”Johan Hiltons No tears for queers visar på samma hemlösa manlighetsmyt som till exempel Stephan Mendel-Enks Med uppenbar känsla för stil eller Susan Faludis Ställd.” (Expressen)

”Johan Hilton har skrivit en brinnande, engagerande bok som osar av tillbakahållen ilska.” (Göteborgs-Posten)

Johan Hilton belönades med priset för 2005 års bästa bok både av QX och Nöjesguiden Göteborg för sin debutbok No tears for queers, ett reportage om hatbrott, manlighet och homofobi.

Kategorier: