Högspänning
Lotta trivs med sitt arbete som svensklärare, men så börjar saker hända. Eleverna bråkar om sina betyg och skolledningen har åsikter om undervisningen. Ett efter ett uppträder så symptomen: hudutslag, värk och sömnsvårigheter. Efter en tids tvivlande landar Lotta i insikten om att hon blivit elöverkänslig. Det här är starten på en resa in i en sjukdom, eller snarare en identitet, som inte ens slutar när Lotta tvingas lämna hus och hem bakom sig och dra till skogs. Till slut bestämmer hon sig för att slå tillbaka. Högspänning är en berättelse om en stigmatiserad människa i fritt fall i vår moderna välfärdsstat. En udda skildring av en helt vanlig person som drabbas av ett lika omdebatterat som plågsamt tillstånd. Det är Henrik Bromanders fjärde roman, efter den uppmärksammade Bara en kram.
Pressröster:
“Bromander fångar på pricken känslan av att vara missförstådd, att inte alls räknas i samhället eller debatten.”
Sebastian Lönnlöv, SvD
“Bromanders svarta humor är ständigt närvarande men trots att det vore så lätt hänt förfaller berättelsen aldrig till karikatyr – trots sexfantasier om Täppas Fogelberg och elsanering av radhuset i Utby.”
Rebecka Åhlund, Borås Tidning
“Den magnifika slutscenen, som gör att romanen verkligen gör skäl för sin titel, är poesi, mångtydig och full av patos.”
Lars Hermansson, Kulturnytt
“Med Högspänning har Bromander skrivit ännu en berättelse om den ensamma människans missriktade och destruktiva uppror i en tid där de samhälleliga institutionerna monterats ner och de kollektiva rörelserna dör ut. Även om jag önskar att den utvecklingen vänder, hoppas jag att böckerna blir många fler.”
Mikaela Blomqvist, GP
Utgivningsår: 2019
Författare