ISBN: 9789173896054


Ladda ner pressbild


Ex

”Det finns lika många historier om exil och migration som det finns personer som har flytt eller växt upp i utvandrade familjer.”

Det här är en av dem.

I sex personliga essäer spårar Hynek Pallas vilka avtryck erfarenheten av exil och migration har lämnat i det svenska samhället. Var finns migrationen i den moderna svenska identiteten? Syns den i svensk kultur? Och hur kan nationalismen växa sig allt kraftigare samtidigt som migrationserfarenheten är en stor del av många svenskars liv?

Vi får följa med från hemspråksundervisningen i tjeckiska under 80-talet till en tonårings möte med Ingmar Bergman. Från svenska småstäder till europeiska huvudstäder. Från farföräldrarnas flykt från nazisternas koncentrationsläger till föräldrarnas flykt från kommunismens diktatur. Från 70-talets mångkulturpolitiska arkitekter till dagens åtstramande flyktingpolitik.

Hynek Pallas har skrivit en komplex och närgången idébok om ett av vår tids mest politiserade och infekterade ämnen – migration.

Utgivningsår: 2018


Författare
Hynek Pallas

Hynek Pallas är född i Prag 1975 och uppvuxen i Sverige. Han är kulturskribent och fil.dr i filmvetenskap. Han har tidigare gett ut böckerna Oanpassbara medborgare (2016) och Ex: Migrationsmemoar 1977 – 2018.