Berliner republik

Köp boken i Atlasmontern, B06:19, eller på Atlaswebben.

Författaren och samhällsdebattören Carl Tham, tidigare ambassadör i Tyskland, berättade om sin bok Berliner republik under ett seminarium om Tyskland och Europas framtid.

Tysklands enande efter murens fall 1989 innebar ekonomiska problem. Spänningar mellan öst och väst gjorde avtryck i politiken. Bokens titel syftar till den nya republiken som uppstod efter muren fall.

I den nya upplagan av Berliner Republik skildrar Carl Tham de ekonomiska och sociala omvälvningarna, den politiska kraftmätningen och partiernas kris.

Sysselsättningen, jobb- och välfärdsfrågan samt kärnkraften är viktiga frågor för Tyskland. Det nya regeringsförslaget innefattar en avveckling av den tyska kärnkraften inom 10 år, senast 2022.

Euroländerna, med Tyskland i spetsen, behöver en gemensam styrning av ekonomin – för att skapa en riktig politisk union. Frågan är på vilka sätt detta kan förvaltas under en pågående utveckling. Enligt Carl Tham blir det mycket svårt att få stöd för sådana förslag av Europas befolkningar. Europa får inte bli en välmenande tjänstemanna diktatur. Den tyska vägen kommer att betyda mycket för Europas framtid. Eurokrisen står i förgrunden. Den tyska framtiden påverkar även Europa. Avvecklingen av den tyska kärnkraften kommer även att påverka energimarknaden i Sverige.

 

Carl Tham avslutar seminariet med en framtidsutsikt:

Det händer fortfarande saker i Tyskland, det är fortfarande oförutsägbart.

Carl Tham signerar sin bok efter seminariet

Carl Tham signerar sin bok efter seminariet.

Den 3 oktober 15:05 webbsänder Kunskapskanalen seminariet.

Kategorier: