Bär vittnesmålen vidare

Jonas Gardell i seminarium om den rosa triangelns betydelse och den kraftfulla kampen för överlevnad. 

Männen med rosa triangel är en av ytterst få vittnesskildringar av de fasor som mötte homosexuella i Hitlers koncentrationsläger.

Det skrevs under pseudonym 1972 och är ett unikt dokument om förföljelsen av homosexuella under andra världskriget.

På fredagseftermiddagen samtalade författaren Jonas Gardell och Christian Antoni Möllerup, vice förbundsordförande RFSL, med Atlas Johan Hilton om den rosa triangelns betydelse, och hur kampen för lika rättigheter har utvecklats och fortgår.

För Jonas Gardell, som också har skrivit i bokens förord, illustrerar den rosa triangeln frihetskamp.

”Jag visste redan som ung att jag var tvungen att minnas min historia. Männen med rosa triangel är en omistlig del av Europas historia.”

Homosexuellas liv i koncentrationslägren präglades av en kamp för överlevnad mot ett utpräglat hierarkiskt system. Män med rosa triangel dödade för att få en gul stjärna, att bli uppgraderad till jude.

– Det fanns en intern hierarki, att vara homosexuell var det värsta. Det fanns ingen solidaritet bland de olika fångkategorierna. de homosexuella var längst ner på skalan, förklarar Jonas Gardell.

– De homosexuella männen var de första som blev tagna av polisen, lesbiska kvinnor kunde fortfarande producera barn åt det tyska riket. Därför var det männen som var hotet, fortsätter Gardell.

Även RFSL:s Christian Antoni Möllerup tog upp vikten av att minnas.

Johan Hilton frågade vad vi kan få ut av boken i dag och gjorde en relevant koppling till Rysslands antigay-lagar.

– Det börjar med lagar, man skattar och botfäller politiskt motstånd, hotar med att ta barnen från homosexuella. Vi måste lära oss känna igen tecknen och reagera redan nu. Vi behöver reagera kraftfullt mot Ryssland, fortsätter Gardell.

”Om vi inte berättar nu kommer det här att glömmas bort, människorna kommer inte att finnas.”

Under seminariet aktualiserade även Jonas Gardell andra utsatta människors historia.

– Homosexuella och romer fick ingen upprättelse efter koncentrationslägren. Samhället behöver definiera de andra utifrån påståendet: ”vi är åtminstone inte homosexuella eller romer”, säger Jonas Gardell.

Om inte vi lär oss vår historia kommer människor snart att hävda att detta inte har hänt. Därför är det, enligt Gardell, viktigt att vittna och bära vittnesmålen vidare.

Beställ boken här:

Klicka på köp » Varukorgen ploppar upp till höger, se den rosa pilen. Du kan också mejla beställningen till atlas@arenagruppen.se

[buy product_id=”2567″]

medrosatriangel420pxl

Kategorier: