Bakom rubrikerna på världens bästa hockeyliga

Två veckor innan årets säsong drar igång kommer en ny bok om NHL-hockey ut på bokförlaget Atlas. “Jag hoppas att den här boken kan bidra till att bredda journalistiken om hockey i Sverige” säger Jon Andersson, författare till Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL.

Varför hyllar en av NHL:s främsta målskyttar Putin, hur gick det till när Wayne Gretzky trejdades till Los Angeles Kings och vad är det som gjort Linus Ullmark till världens bästa målvakt? Det är några av frågorna som får svar i boken Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky.

– I boken har jag intervjuat flera tidigare NHL-stjärnor. Bland annat berättar “Lill-Pröjsarn” om vad han tycker om att det fortfarande sjungs ramsor om en tackling han fick för över 40 år sedan och så får vi veta varför Anton Strålman inte kommer ihåg någonting från sin NHL-debut. Jag har också pratat med Håkan Loob om hur det känns att som ende svensk ha gjort 50 mål under en säsong och Niklas Hjalmarsson berättar om varför det dröjde så länge innan han fattade att han hade vunnit Stanley Cup, säger Jon Andersson.

Jon Andersson har tidigare arbetat på Sveriges Radio och Dagens Nyheter, och har under flera år drivit en blogg om NHL-hockey. Tanken med boken är att gå bakom rubrikerna och berätta historier om världens bästa hockeyliga, som man sällan läser om på sportsidorna eller hör om i den dagliga bevakningen.

–  Inspirationen till boken kommer från amerikansk sportjournalistik som haft en mer berättande tradition än i Sverige. En tradition som spridit sig till svensk fotbollsjournalistik under senare år, men som inte fått ett lika tydligt avtryck i bevakningen av ishockey. Jag hoppas därför att den här boken kan bidra till att bredda journalistiken om hockey i Sverige.

 Han tillägger: 

– NHL är världens bästa hockeyliga och många svenskar tillhör de allra främsta i ligan. Trots det finns det ganska få böcker på svenska om NHL-hockey. Därför känns det extra kul att ha fått skriva och ge ut den här boken.

Boken finns i bokhandeln från den 26 september.

Kategorier:
Aktuellt