Atlas i storsatsning på e-böcker

Uppdaterad 21 december 2012 kl 10:56

I dag lanseras den nya storsatsningen på e-böcker, Bokon.se. Med över 300 000 boktitlar är tanken att den ska förändra hur svenskarna köper och läser böcker. Bakom satsningen står Schibsted Sverige, Piratförlaget och De Oberoende, en grupp av oberoende bokförlag som Bokförlaget Atlas ingår i.

Målsättningen är att göra e-boken lika populär som litteratur tryckt på papper och att ta en ledande position på en växande marknad för digitala böcker.

– Marknaden är redo för e-böcker, och vi kommer vara drivande i utvecklingen, säger Steffen Gausemel Backe som är tf VD för e-boksprojektet.

Förutom svenska e-böcker och ljudböcker kommer Bokon.se att erbjuda ett stort antal e-böcker på engelska.

Bokbranschen har länge vetat att den står inför en strukturomvandling när bokens innehåll digitaliseras, och läs- och köpvanorna ändras.

– Sverige ligger mycket väl till för att ta steget över till digital läsning, säger Robert Johnsson från förlagsgruppen De Oberoende. Men för att det ska ske behövs någon som driver marknaden, någon som utmanar. Det är med den solklara ambitionen att ta den rollen som vi tillsammans gör den här satsningen.

Andra faktorer som talar för stark tillväxt för e-böcker i Sverige är svenskarnas digitalvanor och den stora spridningen av smarta telefoner och surfplattor.

– Vi vill stärka boken och göra läsandet bredare, säger Piratförlagets styrelseordförande Carl Hamilton. E-bok och pappersbok går hand i hand. Våra respektive förlagsgrupper värnar både den digitala boken och den lokala bokhandeln. Läsarna är vinnare på förändringen.

– Ägarkonstellationen bakom satsningen är unik och förenar djupa kunskaper från bokbranschen med Schibsteds stora genomslag på nätet, säger Mats Eriksson, VD för Schibsted Tillväxtmedier. Vi kommer att använda stora delar av våra digitala muskler för att satsningen ska få ett så brett genomslag som möjligt.

De Oberoende, Piratförlaget och Schibsted äger var sin tredjedel i bolaget, som har ingått ett samarbete med danska Riidr ApS kring teknisk plattform.

För ytterligare frågor:

• Steffen Gausemel Backe, tf VD, mobil: 070 525 21 53
• Carl Hamilton, Piratförlaget, mobil: 070 566 21 97
• Robert Johnsson, förlagsgruppen De Oberoende, mobil: 070 278 43 13
• Dag Hernried, förlagsgruppen De Oberoende, mobil: 070 492 28 42
• Mats Eriksson, Schibsted Tillväxtmedier, mobil: 070 527 89 00

Kategorier: