Bikont utsedd till hedersdoktor

Humanistiska fakultetens styrelse har utsett den polska journalisten och författaren Anna Bikont till hedersdoktor 2017. Utnämningen är ett erkännande av hennes bok Vi från Jedwabne.

Den 10 juli 1941 hämtades den polska byn Jedwabnes judar i sina hem och fördes till byns torg där flera timmars förnedring och misshandel väntade. Därefter drevs de till en lada i utkanten av byn. Den reglades utifrån, dränktes i fotogen och stacks i brand.

Anna Bikonts orädda och idoga sökande efter sanningen om vad som hände judarna i den polska byn Jedwabne denna sommardag 1941 resulterade i reportageboken Vi från Jedwabne.

Skulden för massakern på flera hundra judar i Jedwabne lades efter kriget på de tyska nazisterna och det dröjde ända till 2000-talet innan sanningen kröp fram i offentligheten: Det var inte tyska nazister som låg bakom pogromen. Det var polackerna själva, judehatande katoliker, som den där dagen i juli 1941 torterade, våldtog och mördade sina egna grannar.

Anna Bikont ägnade fyra år åt att gå till botten med de fruktansvärda brott som skildras i boken Vi från Jedwabne. Hon talade med överlevande judar som befunnit sig på torget och med en lång rad vittnen. Hon intervjuade nu dömda mördare som fortfarande förnekar sin inblandning och sökte upp barnen till både offren och förövarna.

– Bikont har i sitt författarskap och sin journalistik under lång tid motarbetat de krafter som vill hämma individers frihet och rättigheter. I boken Vi från Jedwabne visar hon hur historisk forskning kan bli en grund för att i litterär och dokumentär form gestalta och ge en spegelbild av vår samtid, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

Vi från Jedwabne gavs ut på Bokförlaget Atlas 2014.

Anna Bikont är psykolog, författare och journalist på tidningen Gazeta Wyborcza, som hon också var med och grundade. Hon kommer att närvara vid den årliga doktorspromoveringen vid Göteborgs universitet den 20 oktober.

Kategorier:
Aktuellt