Anita Gradin: från bruket till Bryssel

Anita Gradin, född 1933 i Hörnefors i Västerbotten, var en framstående socialdemokratisk politiker, med bakgrund som socionom och journalist. En av hennes viktigaste frågor i den politiska debatten var kvinnors rättigheter – en fråga som hon drev både på hemmaplan i Sveriges riksdag samt inom EU, där hon var Sveriges första EU-kommissionär.

Idag, den 23 maj 2022, kom beskedet att hon avlidit.

2009 släppte Atlas systerförlag Premiss hennes memoar: Från bruket till Bryssel – Minnen från ett politiskt liv.

Om boken
En feministisk mormor, finska krigsbarn och fartyg från främmande länder väckte tidigt bruksarbetardotterns intresse för världen utanför, för politik och för samhällets orättvisor. I den här memoarboken berättar Anita Gradin för Ranveig Jacobsson om hur politiken formade hennes liv. Från uppväxten i Hörnefors via SSU-danserna i Nordmaling, studentklubben, kvinnoklubben, arbetarekommunen, riksdag och regering – hela vägen till EU-kommissionen i Bryssel.

Hon berättar bland annat om arbetet för att få upp kvinnofrågor och jämställdhet på den politiska agendan i Sverige och internationellt, om arbetet mot kvinnohandel och trafficking, om vad som egentligen hände när Jacques Santers kommission avgick och om hur hon som pensionär fortsatte sitt internationella arbete för kvinnors rättigheter och mot våld och förtryck.

Köp boken via Adlibris

Kategorier:
Aktuellt