Allt du behöver veta om tvillingar

När Susanne Nylén blev gravid för andra gången fick hon reda på att de skulle få tvillingar. Nu har hon skrivit den boken hon önskade fanns då och när Lily och Siri föddes. 

Vad tänkte du när barnmorskan sa att du väntade tvillingar?
– Jag trodde nästan att hon skojade. Det var helt surrealistiskt och en extrem chock. Jag sa bara “Va?!?” flera gånger medan min man började skratta. Det var liksom omöjligt att ta in.

Vad kände du till om tvillingar innan?
– Inte mycket mer än att det finns tvåäggstvillingar och enäggstvillingar. Alla har ju en tvillinghistoria i sin närhet eller från sin uppväxt så jag bar också med mig känslan av en fascination för tvillingar. 
Hur var den första tiden med Lily och Siri?
– Omtumlande. Många timmars amning, lite sömn, jobbiga nätter men också dubbel glädje. Det låter klyschigt, men det är sant. Jag minns när de var nyfödda på BB, efter en timme hade jag duschat och tagit på mig mina egna kläder. Jag var så fylld av endorfiner och det höll i sig i flera dagar. Jag kände mig så stark – som att jag skulle kunna lösa världsfreden. Det var en mäktig känsla som jag kunde leva länge på.
Vad tyckte storasyster Daisy?
– Hon brukar säga: “Minns du vad lätt vårat liv var innan tvillingarna kom?” Hon är ju ständigt i numerärt underläge mot dem och det är klart att det är tufft. Samtidigt har hon varit en fantastiskt empatisk och omtänksam storasyster och de leker mycket tillsammans.
Vad vill du med Tvillingboken?
– Jag har skrivit boken jag önskade fanns när jag fick det chockartade beskedet att jag väntade tvillingar och började söka information. Utbudet var minst sagt skralt och handlade mest om graviditeten och förlossningen, men det är ju sen när du kommer hem med två små bebisar som det stora jobbet börjar. Hur gör jag då? I boken varvar jag faktakapitel med en rad intervjuer med tvillingföräldrar, tvillingar och experter, så det finns tips, inspiration och fakta oavsett i vilket stadie av tvillingskapet du befinner dig. 
Vad har arbetet med boken gett dig?
– Otroligt mycket. Dels har jag lärt mig att bli en bättre förälder och fått verktygen för hur jag ska stå på mig för att exempelvis låta tvillingarna gå i samma klass då de mår bra av den tryggheten. Dessutom har jag genom andra tvillingföräldrars berättelser fått återuppleva de första åren, som varit något av ett töcken för mig. Vilken ynnest att få tillbaka de minnena.
Vad är bäst med att ha tvillingar?
– Att det är fantastiskt roligt att se deras otroligt speciella band och hur roligt de har tillsammans. Som tvillingförälder har du all anledning att sträcka på ryggen lite extra. 

Berätta någon rolig anekdot.
– En av de första meningarna Siri lärde sig säga var “Vi är tillingar!” Hon kunde inte riktigt säga ordet rätt, men hade tidigt lärt sig att omgivningen ofta dök ner i vagnen för att ställa just den frågan. Nu har de precis börjat i förskoleklass och de har gjort sitt första prank. De bytte plats på morgonsamlingen, men fröken lät sig inte luras, hon hade lärt sig snabbt att se skillnad på dem.
Vad önskar du mest av allt just nu?
– Att Tvillingboken ska nå ut brett till alla som behöver den och verkligen vara den hjälp som jag vill att den ska vara. 

Kategorier:
Aktuellt