Aktuellt från Atlas våren 2014

Snart är det vår. Håll utkik efter Atlas vårutgivning. Ladda ner hela listan här »

Gunilla Brodrej

Shopstop

Rapport från ett celibat

På nyårsafton bestämmer hon sig: slutshoppat. Inte ett enda onödigt inköp under hela det kommande året, inte ens kläder. Under ett år lever kulturjournalisten Gunilla Brodrej i ett slags kommersiellt celibat där hon försöker undvika lockropen från de stora varuhusen och modebutikerna.

Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Är det ens möjligt att ställa sig utanför konsumtionssamhället? Och hur behåller man värdigheten när hålen i strumpbyxorna växer sig allt större?

Shopstop är ett wallraffreportage direkt från köphetsen.

Anna Charlotta Gunnarson

Popmusik rimmar på politik

Popmusiken har alltid varit en pålitlig barometer över det politiska klimatet.

I dag ler vi åt att Elvis höftrullningar skrämde slag på 50-talets USA. Men så sent som 2007 bannlyste svensk radio Frida Muranius sexskildring Dunka mig gul och blå. När Nina Simone på 60-talet sjöng om rasistiska mord i USA blev hon utsatt för publikbojkott medan Infinite Mass fick sitt genombrott med en hit om Lasermannen. Vad säger detta om vår moderna historia?

Boken undersöker hur pop och politik korsbefruktar varandra. Feminism, blingbling, homofobi, terrorism och dansplågor är bara några av de ämnen som tas upp. Även den poppigaste slagdänga berättar något om sin samtid.

Kristian Lundberg

Det här är inte mitt land

Det här är inte mitt land är en anklagelseskrift mot det Sverige som vänt de svagaste ryggen, där synen på människovärdet är på väg att erodera.

I ett litterärt reportage med samma känslomässiga styrka som i genombrottsboken Yarden tar Kristian Lundberg ett samlat, ideologiskt grepp på de mänskliga konsekvenserna av ett kapsejsat folkhem. Han skriver om utsattheten hos asylsökande, misshandlade kvinnor, missbrukare och fattiga barn med en vrede som inte längre orkar vara sammanbiten.

Det här är en bok som vill förändra, som sätter foten i marken och säger att nu räcker det.

Henrik Bromander

Riv alla tempel

Johan har ett mål: att bli någon att räkna med. Men han har förutsättningarna emot sig – han är tjock, osäker och mobbad.

Vägen till makt går genom hårda plågor på gymmet. Målmedvetet och med hjälp av steroider bygger Johan upp sin kropp till en rustning.

Det här är upptakten till en ond spiral som leder ned i samhällets undervegetation. Johan har blivit sin egen lyckas smed, men han har också sått fröet till sin egen undergång.

Riv alla tempel är Henrik Bromanders romandebut. En bladvändare med drag av noir och arbetarlitteratur för vår tid.

Hubert Selby Jr.

Slutstation Brooklyn

Den prostituerade Tralala lever på att plocka upp sjömän på barer och sno deras plånböcker. Men nu tycks hon ha gått och blivit kär. Finns det ett lyckligt slut för henne, trots allt?

Harry är kassör för fackklubben på fabriken. När en vild strejk bryter ut får han plötsligt en helt ny position i fabrikshierarkin. Om han bara kunde hålla tassarna borta från strejkkassan.

Ackompanjerade av tjattret, bråken och fyllorna i ett sjavigt bostadsområde i 60-talets Brooklyn slåss människorna för sitt värde i ett samhälle som håller dem på mattan.

Slutstation Brooklyn gjorde stor skandal när den kom ut 1964. Nu kommer den i nyöversättning.

Cilla Jackert med Alex Haridi & Erik Ahrnbom

Spung – tio år senare

Vad hände med Kim, Petra, Ana-Maria och Melas efter att Pelle mötte sitt öde under en buss? Atlas publicerar manuset till den långfilm som var tänkt att följa upp serien, men som aldrig förverkligades. I ett längre reportage berättar kulturjournalisten Andreas Nordström om hur serien gick från halvflopp till hyllad kultserie med hängiven fanskara.

Kalle Kniivilä

Putins folk

I larmrapporterna om ett alltmer auktoritärt Ryssland glöms ofta en sak bort: president Vladimir Putin har en stark folkopinion i ryggen. I Putins folk reser journalisten och Rysslandkännaren Kalle Kniivilä genom landet och träffar dem som i hög grad har möjliggjort Rysslands marsch mot tsaristiskt färgad autokrati: befolkningen.

Grosshandlarens kokbok

Husmanskost och helgdagsmat från Marholmen

En mycket speciell kokbok från Grosshandlargården på Marholmen. Recepten är hämtade från anteckningsböcker som användes i köket hos folkbildningshemmet runt förra sekelskiftet. En hyllning till traditionell svensk mat.

Här finns recept inspirerade av såväl arbetarnas husmanskost som gourmetmat och festmåltider.

Ladda ner hela listan här »

För mer information

Kontakta biträdande förlagschef ann-louise.gustavsson@arenagruppen.se

Kategorier: