Agneta Klingspor till Atlas!

Vi är glada att meddela att Agneta Klingspor har gett oss förtroendet att ge ut hennes nya bok, artikelsamlingen Tji fick du. Själv kallar författaren det hela för en ”tidsbok”.

Hon rör sig som fri intellektuell i offentligheten, debatterar eller väljer att avstå, alltid utan plikter eller allianser. Boken hade kunnat kallas för en lysande stockholmsskildring om det inte vore för att Klingspors nyfikenhet ständigt tar henne till nya platser: från Norrland till Iran. Så blir Tji fick du skildring av världen och tiden.

Samtidigt ger vi Agneta Klingspors båda dagböcker, Inte skära bara rispa (1977) och Nyckelroman (1994) i en pocketvolym. Det är böcker som var häpnadsväckande och kontroversiella när de först gavs ut, och vars frispråkighet och öppenhet lär kunna tända eldar också i 2000-talets läsare. Samtida feministiska klassiker, helt enkelt.

Sammantaget femtio års skrivande; två parallella spår i ett författarliv. Böckerna kommer i januari.

Vi ställde några frågor till Agneta.

Var befinner sig Agneta Klingspors författarskap idag?

– Har ingen aning. Det är sånt man som författare inte vill veta. Skulle jag veta det skulle jag inte göra ett skit.

Mellan den Agneta Klingspor som utifrån sin dagbok satte ihop debutboken Inte skära bara rispa och den Agneta Klingspor som utifrån tjugofem års artiklar sätter ihop Tji fick du, vad skiljer sig?

– Rynkor, grått hår och en väldig petighet med ord och svår antipati mot politiska klyschor.

Vad betyder det för dig som författare att ge ut de här texterna, dagboken och artiklarna, samlat just nu?

– Att jag ska dö eller? Asch. Det är sånt man gör i min ålder. En punkt är satt, jag skriver inte lika aktivt i tidningar och tidskrifter som tidigare. Jag vill koncentrera mig på min prosa.

Kategorier: