Sveriges värsta brandkatastrof

I dag är det 20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg. För första gången berättar en som var där, som förlorade flera av sina bästa vänner, sin historia. Journalisten Anne Lichtenstein berättar i boken En bättre morgondag överlevaren Rozbeh Aslanians historia, både om livet före och efter branden.

Rozbeh kom till Sverige som nioåring år 1987. Han hamnade i den lilla orten Finspång, en plats med få invandrare i mitten av 80-talet. Rozbeh kämpade i många år för att passa in och bli accepterad. Han blev det i Göteborg, flera år senare, genom att slåss, stöka och bråka. Kvällen för festen hade han precis blivit av med sin fotboja och hans tid som straffad hade i hans kretsar bara gjort honom ännu coolare. Det här skulle bli hans bästa kväll. I stället blev det hans värsta. Rozbeh blev inte bara själv svårt skadad, han förlorade också nästan alla sina nära vänner.

Men kvällen blev också en väckarklocka: vart var han på väg? Hans livs trauma fick honom på många sätt att tänka om och välja en annan väg än den mot mer droger och kriminalitet.

En bättre morgondag berättar Rozbeh, med hjälp av Anne Lichtenstein, om sitt liv, det jobbiga och tuffa, men också det positiva och stärkande. Boken är en fantastiskt gripande historia, men också en berättelse om att välja livet och en bättre morgondag.

Rozbeh Aslanian
Anne Lichtenstein
Foto: Ola Kjelbye

Kategorier:
Aktuellt, Reportageböcker